- 8 ay ago
- 3Minutes
- 711Words
- 124Views
2D animasyon, günümüzde reklam için çok fazla tercih edilen dijital tasarımlardan biridir. Yazımızı okuyarak konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Dünya üzerinde teknolojinin gelişmesiyle video seçenekleri de artmıştır. 2D animasyon, 2 boyutlu bir alanda hareket yaratmayı sağlayan başlıca animasyon türlerinden biridir. Çizgi filmler, reklamlar, eğitici materyaller ve daha çok farklı alanda içeriklerin üretilmesinde yaygındır.
Reklam vermek isteyen şirketler, artık sıklıkla 2 ve 3 boyutlu animasyon filmlerini tercih ediyor. Çünkü videoların geri dönüşü yaklaşık olarak %20 oranında arttırıyor.
Animasyon videoları, izleyicilerde görsel ve işitsel olarak olumlu bir etki yaratır. Bu nedenle biz de içeriğimizde 2D animasyon videoların nasıl hazırlandığını anlatmaya karar verdik. Yazımızı okuyarak süreçle ilgili bilgilere erişebilirsiniz.
İçindekiler
Toggle2D Animasyon Video Hazırlama Teknikleri Nelerdir?
2D animasyonlarda hedef, gerçekçi bir sonuç elde etmektir. Peki, bu çizimleri gerçekçi gösterecek olan nedir? İşte burada animasyonları hazırlama teknikleri devreye giriyor. Bunları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
- Görsel Stok Oluşturun: Bir animasyoncunun ilk işi, videoda kullanacağı grafik tasarımları bir araya getirmektir. Elinizde doğru görseller olmadığında istediğiniz tarzda bir video yapmanız imkansızdır.
- Layer: Bir animasyon için katman oluşturun.
- Key Frame: Konum, hız, büyüklük ve rotasyon gibi parametrelerin video içerisinde kontrollü biçimde değişmesini sağlayın.
Artık videoyu hazırlama tekniklerini biliyorsunuz. Dijital ortamda hazırlayacağınız 2D animasyon video için önemli olan birkaç başka konu daha vardır. Disney’in önemli sanatçıları bu videolar için 12 farklı prensip belirlemiştir. Aşağıdaki listeye bakarak bunları görebilirsiniz:
- Bastırın ve Esnetin: Yarattığınız karakter, hareket ettikçe hacimli görünmelidir.
- Tahmin Edilmesine İzin Verin: İzleyici, birazdan olacak aksiyonu tahmin etmelidir.
- Aşamalandırın: Karakterinizin niyetini açık ve net şekilde ortaya koyun.
- Poz Poz İlerleyin: Tekniklerden birini seçin ve temel pozları çizin. Ardından ekleyip sahneleri oluşturun.
- Hareketleri Sonuna Kadar Yapın: Karakterin videoda hareketlerine dikkat edin. Bazı kısımlar diğerlerine göre daha hareketlidir.
- Kavis Ekleyin: Yarattığınız karakterin aksiyonlarına hafif daireler eklemeyi ihmal etmeyin.
- İkincil Hareketler: Ana hareketi vurgulamak amacıyla belirli ikincil hareketler ekleyin.
- Zamanlama: Sahnenin zamanlamanızı ayarlayın. Belirli sahneleri hızlandırıp yavaşlatabilirsiniz.
- Abartın: Bazı hareketleri abartmak vurgulamak açısından önemlidir.
- Hacimli Çizin: 2D olsa bile karakterlerin belirli hacimleri olmalıdır. Bunu da sahte 3d animasyon teknikleri ile sağlayabilirsiniz.
- Çekiciliğe Önem Verin: Hazırladığınız videonun izlenmesi için çekiciliğe önem verin.
Her zaman animasyona başlamadan önce kendi planınızı oluşturun. Doğru bir planla istediğiniz gibi bir video oluşturabilirsiniz.
2D Animasyon Süreçleri Nelerdir?
2D animasyon yaparken 3 farklı süreç vardır. Bunlar; ön prodüksiyon, prodüksiyon ve post-prodüksiyon olarak sıralanabilir. Aşağıdaki listede animasyon süreciyle alakalı daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Ön Prodüksiyon: Animasyonu oluşturmanın ilk aşaması, ön prodüksiyon çalışmalarıdır. Bu süreçte karakterler tasarlanır, senaryo yazılır, arka plan hazırlanır ve sesler kaydedilir. İlerleyen sürecin en iyi şekilde işlemesi açısından önemlidir.
- Prodüksiyon: Hazırlanan tüm malzemeler bir araya getirilir. Arka plan renklendirilir, sahneler ve karakterlerin aktiviteleri oluşturulur. Hareketi gösteren kareler eklenip öncesinde oluşturulan çizimler renklendirilir. Pozlama sayfası gibi işlemler bu aşamada tamamlanır. Birleştirme sırasında sesler, çerçeveler ve diğer tüm efektler eklenir.
- Post-Prodüksiyon: 2D animasyon sürecinin son aşamasıdır. Artık son olarak düzenlemeler yapılır ve son hali hazırlandığında render edilir. Animasyon dışa aktarılır.
İçeriğimizde temel olarak 2D animasyon ile alakalı bilgiler verdik. Eğer ki bir profesyonel olmak istiyorsanız, daha detaylı bilginiz olması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Aynı zamanda deneyim, her şeydir! Bu konuda pratik yaparak kendinizi daha fazla geliştirmeniz mümkündür.