- 3Dakikada Okursun :)
- 37Görüntülenme
Animasyon kurgusu animasyon videosunun temel unsurlarından biridir. Daha önce animasyon senaryosu yazımına ilişkin daha önce bir yazımızı paylaşmıştık. Bu yazımızda ise nasıl animasyon kurgusu yapabileceğinizi anlatacağız. “Storyline” aşaması yani animasyon kurgusu, senaryo kadar önemli olan bir diğer aşamadır. Çünkü senaryoda yazılan metinler yalnızca kaliteli bir kurgu içerisinde anlamlı hale gelir.
Animasyon Kurgusu Önce Zihinde Başlar!
Bir animasyon işi geldi diyelim. Biz de senaryoyu müşterimizin verdiği briefe göre oluşturduk ve müşteri de senaryoyu onayladı. Senaryoyu onayladıktan sonra müşteri bize “Tamam da bu senaryoyu videoya nasıl yansıtacaksınız, görmek istiyorum.” dediğinde ne yapacağız?
Bunun yanında sınırsız (!) sayıda revizelerden, kararsız isteklerden kurtularak işimizi severek en kaliteli şekilde yapmamızın bizim için son derece önemli olduğu da ortada. Ancak bunu yaparken hızımızı, pratikliğimizi ve verimimizi de kaybetmememiz lazım değil mi?
İşte şimdi size bahsedeceğim çok önemli stratejiler sayesinde tüm bu şartları sağlayabilirsiniz. Hızlı-efektif ancak kaliteli bir animasyon yapmanın en önemli aşamalarından biri, işe başlamadan önce yapmanız gereken zihinsel hazırlıktır. Çünkü video yapım aşamasına geçtiğiniz an eğer hazırlık yapmamışsanız zihninizin göreceği tek şey bomboş bir sahne olacaktır.
Daha işe başlamadan zihin haritanızı doldurmazsanız buna bağlı olarak sahneleri de en uygun şekilde oluşturamaz ve tekdüze ilerlemek zorunda kalırsınız. Bu da sizin için hem zaman hem enerji kaybı anlamına gelir.
Peki neler yapmalıyız? Öncelikle bizim kullandığımız pratik animasyon programı Vyond üzerinde yüzlerce sahne teması olduğunu ve sürekli daha da genişletildiğini sizlere ücretsiz eğitimlerimizde anlatmıştık. Bunun yanında birçok animasyon ajansının kullandığı Envato Elements templateleri de mevcut. Her ne kadar kullanabileceğiniz birçok hazır sahne olsa da eğer bu işi geçici değil kalıcı ve yüksek bütçeli bir işe çevirmek ve rakiplerimizden daha farklı olup daha fazla kazanmak istiyorsak onların yapmadıklarını ve yapamadıklarını yapmamız gerekiyor!
Özellikle Vyond’a ya da After Effects’e yeni başlayan çoğu videocu klasik sahneleri kullanarak video yapmaya başlar. Tabii bir süre sonra videolar birbirine çok benzemeye ve tek düze bir yapıya bürünmeye başlar. Böyle bir durumda da video kalitenizi istediğiniz ücretlerle doğru orantılı artıramadığınız için ya rekabete yenik düşer ya da bir anda kendinizi çok düşük fiyatlarla keyif alamadığınız bir iş yaparken bulursunuz. İşte bu yüzden çoğu insanın yapmadığı bir hazırlık olan videoya başlamadan yapılacakları önceden zihninizde belirleme metodunu kesinlikle uygulamalıyız.
Animasyonda Hikâye Akışı
Animasyon kurgusu yapmadan önce zihninizde kurguyu belirleme aşamasına “storyline” yani “hikaye akışı” denilmektedir. Bu aşamada video animasyonda olmasını istediğiniz, hayal ettiğiniz sahne taslaklarını yazıya dökersiniz ve animasyona başlamadan önce de müşterilerinize sunarsınız. Böylece yapacaklarınızı önceden belirlerken aslında ileride gelmesi muhtemel revizelerin de önüne geçmiş olursunuz.
Böylece kendinizi “sınırsız revize” zincirine bağlayıp hizmet vermektense sistemli bir şekilde revize aşamalarını kontrol edebilir ve yaptığınız işten zevk almaya devam edebilirsiniz 🙂
Storyline kısmındaki sahnelerin görsel taslaklarını oluşturduğunuz bölüme de “storyboard” denmektedir. Genelde özel çizimlerde ve yüksek bütçeli işlerde bu aşama uygulanmakta olup, Pratik Animasyon Programı Vyond’da yaptığımız videolarda kullanılması şart değildir. Şimdi sizlerle örnek bir animasyon kurgusu yani storyline’ı inceleyelim. Buyurun!
Tüm inşaat işleri için güvenilir ve uygun fiyatlı bir çözüm ortağına mı ihtiyacınız var?
(Boş bir araziyi inceleyen iki kişi birbirine bakışır ve kafalarında soru işaretleri çıkar kollarını yanlara doğru açarlar ve kafalarındaki bubble çıkar birinde uygun fiyat diğerinde güvenilirlik iconu olur)
O halde sizi Eve İnşaat’la tanıştıralım.
(Tabelada Eve İnşaat logosu olan bir dükkan gözükür yaklaşılınca içerisi fade olarak ekrana gelir.)
Sizlerle kısa bir örneği paylaştım. Gördüğünüz gibi aslında sahne planları üç aşağı beş yukarı kafamızda kuruldu. Müşterinize bu animasyon kurgusu metnini atarken, ön izleme oluşturma açısından attığınızı ve %100 bağlı kalmasanız da ufak değişiklikler ya da eklemelerle burada yazdığınız sahne örneklerine benzer sahneleri içeren bir video animasyon yapacağınızı söylemelisiniz. Eğer bunu belirtmezseniz ufak değişikliklerde dahi müşterinizle sorun yaşayabilirsiniz.
Her ne kadar animasyon süresi oldukça kısa olsa da kaliteli ve nitelikli bir animasyonun ardında hem zihinsel hem de fiziksel bir emek vardır. 30-40 saniyelik bir animasyon senaryosu yazmak ve müşterilerin beğeneceği bir aşamaya getirmek kimi zaman günler alabiliyor. Ancak en başında üstünde durduğum gibi müşterilerinizin ne istediğini açık biçimde anlayabilir, konuyla ilgili hayal gücünüzü zorlayabilir ve teknik konulara da hakim olabilirseniz animasyon senaryosu yazmak da animasyon kurgusu yapmak da sizin için son derece keyifli ve pratik bir aktiviteye dönüşür! 🙂
Siz de tamamen size özel hazırlanmış özgün senaryolar ve sahne sahne düşünülmüş kurgularla ortaya çıkacak harika bir animasyon video ile hem şirketinizin marka bilinirliğini artırmak hem de satışlarını artırmak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçin!