- 8 ay ago
- 6Minutes
- 1383Words
- 206Views
Animasyon senaryosu kaliteli bir animasyon video oluşturmanın en önemli aşamalarından biridir. İstenen videoya en uygun ve en doğru senaryoyu yazabilmek oldukça önemlidir. Aslında bu kadar önemli bir aşama olduğu için de normalde reklam ajanslarında sadece senaryo ve içerikler için ayrı bir personel istihdam edilmektedir.
Ancak biz, özellikle daha bu işe yeni başlamış ya da başlayacak olan arkadaşlar açısından multi-task, yani çoklu görev bilinci oluşturmak açısından bu başlığa yer vermek istedik. Tabii bunun da birçok sebebi var. İyi bir senaryo, iyi bir storyline demektir. Yani, iyi bir storyline, başka bir ifadeyle iyi bir kurgu da tabi ki iyi bir animasyonun vazgeçilmez adımlarından biridir.
Haliyle animasyon yapacak kişinin tüm bu aşamalara hakim olması gerekiyor. Özellikle de bu işi “ayda bi’ kaç video yaparım bana yeter de artar” diye düşünerek yapmak isteyenlerdense kendi işini kurup bir animasyon ajansı yönetmeyi isteyen arkadaşlarımızın kaliteli bir süreç yönetimi açısından sistemin tüm ögelerine hakim olmaları, oldukça hayati önem taşımaktadır.
Örneğin bizler, bizzat satış görüşmelerinden, animasyon senaryosu yazımına ve storyline oluşturmaya kadar her aşamada faaliyet gösterdiğimiz için animasyon yapım ve yönetiminde çok daha hızlı ve efektif bir süreç yönetebiliyoruz. Çünkü her sürece hakim olmak, yönetimde de her sürecin gerekliliklerinin en doğru şekilde icra edilmesini sağlıyor.
Bu yüzden, bir ekip kuracaksanız bile “ne gerek var” demeden her konuyu öğrenmeye bakın! Tabii bu, sizin bir reklam ajansı içerisindeki “Content Creator” ya da “Script Writer” kadar iyi senaryo yazmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Özellikle başlangıç sürecinde işlerinizi büyütene kadar belli kriterlere uyarak basit fakat etkili senaryolar yazabilirsiniz. Biz, bu hususta dikkat edilmesi gerekenleri hem marketing yani pazarlama ve satış, hem video animasyon, hem de müşterilerinizin verdiği brief açısından sizler için derledik. Kafa karışıklığı yaşamadan uygulayabilmeniz için de kavrayabileceğiniz en basit hale getirdik.
İçindekiler
ToggleAnimasyon Senaryosu Yazmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle, işi aldığınız müşterilerinize işe başlamadan önce sormanız gereken bazı sorular var. Müşterilerinizin bu sorulara verdiği cevaplar da sizin briefinizin temel yapıtaşlarını oluşturmakta. Form doldurmak yerine yine de özel olarak toplantı yapmak isteyen müşterileriniz muhakkak olacaktır. Ancak kendi tecrübeme göre 100 işin 95’inde görüntülü ya da fiziksel bir görüşme yapmaya dahi gerek kalmadan en doğru şekilde müşterilerinizin istedikleri anlayarak, yapılması gerekenleri de en uygun şekilde yaparak animasyon video projenizi başarıyla tamamlayabilirsiniz. Haliyle bu aşamayanın aslında ilk adımı olan harika bir senaryo yazmanız için de müşterinin verdiği soruları en doğru şekilde değerlendirmeniz gerekiyor.
Sorulması Gereken Sorular
1- Animasyonun amacı nedir?
2- Animasyon videonuzun konusu nedir?
3- Animasyonu, nerede kullanacaksınız?
4- Hedef kitleniz kimlerdir?
5- Ürün ya da hizmetinizin avantajları nelerdir?
6- Eğer varsa, kaynaklarınızı belirtir misiniz?
7- Animasyonunuzun süresi tahmini ne kadar olmalı?
8- Video animasyonun sonucunda izleyenlerin ne yapmasını istiyorsunuz?
Animasyon Senaryosu Yazımında Temel Stratejiler
Müşterilerinizin verdiği briefler doğrultusunda stratejileri belirleyeceğiniz başlıklar 3’e ayrılıyor.
Bu başlıklar şunlardır:
- 1-Hedef kitle
- 2-Animasyonun konusu
- 3-Animasyonun amacı
Yani projeniz hangi bütçe seviyesinde bir iş olursa olsun ya da kime hitap ederse etsin en nihayetinde tüm olay bu üç ana başlık içerisinde düzenlenir.
Bunun yanında dikkat çekici bir senaryo yazmanın en önemli hususlarından diğer ikisiyse başlangıç ve bitiş cümleleridir. Peki neden? Çünkü insanların dikkat süresi, “scroll” yani kaydırma eylemini alıştıran uygulamalardan ve eğlence için girilen platformlardaki yoğun sayıda reklamdan dolayı epey kısaldı. Hatta istatistikler, ilk üç saniye içerisinde potansiyel müşteri hedef kitlesini etkileyemeyen videoların izlenme sürelerinin çok düştüğünü bizlere gösteriyor.
Başka bir ifadeyle ilk 3 saniyeye tekabül eden başlangıçtaki ortalama 10 kelimeden oluşan cümlenin ilgi çekici olması gerekiyor. Bu tarz cümlelere ise “hook cümlesi” yani “kanca cümlesi” deniyor. Yine çok önemli olan son cümleyse, insanların bilinçlerinin özellikle sosyal medyada uzun süreli kullanımla kolay yönlendirilebilir hale gelmesi sebebiyle harekete geçirici emir kipi içeren bir “call to action” ibaresi içermelidir. Yani harekete geçirici bir yapıda olmalıdır. Gelin hep beraber bir animasyon senaryosu örneğini bu başlıklar açısından inceleyelim.
Örnek Animasyon Senaryosu
Tüm inşaat işleriniz için güvenilir ve uygun fiyatlı bir çözüm ortağına mı ihtiyacınız var? O halde sizi Eve Design’la tanıştıralım. Eve Design olarak, temelinden çatısına inşaat işlerine dair tüm ihtiyaçlarınızı uzman ekiplerimizle ekonomik çözümler üreterek yapıyoruz. Apartman, müstakil ev, yazlık, depo, fabrika, iş merkezi gibi her alandaki zengin hizmet ağımız sayesinde bürokratik işlerinizi de bizlere güvenle teslim edebilirsiniz. Böylece siz çayınızı yudumlarken biz tüm süreci sizin için yürütüyor ve tüm inşaat işlerinde usta, işçi ve imalat için gerekli malzemelerle de ilgileniyor, sizi yorulmaktan kurtarıyoruz!
Detaylı bilgi için hemen bize ulaşın! 0532 442 83 94
Eve Dizayn
İşte gördüğünüz gibi aslında ilk 3 saniyeye tekabül eden “hook” yani kanca cümlemize animasyonun tamamında anlatacağımız her şeyin kısa bir özetini sığdırdık.
İlk cümlede aslında hedef kitlenin öğrenmek istediği tüm bilgilerin bu videoda olduğuna değiniyoruz ki kitlemiz bu videoyu izlemeye değer görsün ve sonuna kadar izlesin. Bu yüzden söz konusu bilgilerin, yazdığınız animasyon senaryosu metninin özellikle başında olmasına mutlaka önem vermelisiniz.
Unutmayın, animasyon sadece sanattan ibaret değildir!
Animasyonda Duygulara Hitap Etmek
Tüm bunların yanında altını çizmekte fayda gördüğüm çok önemli bir konu var: Satın alımların %90’ı duygularla gerçekleşir. Yani aslında yapılan işin ince detaylarına girmek yerine, potansiyel müşterilerinizin bu satış sonrası kazanacakları şeylerden bahsederek onların duygularına ve dolayısıyla da kalbine hitap edebilirsiniz.
Genel olarak insanın satın almak için 3 temel motivasyonu vardır. Potansiyel müşteriler satın alma davranışını bu üç ana fayda ve yarar unsurunu gözeterek gerçekleştirir. Bunlar;
1- Zaman kazanmak
2- Para kazanmak
3- Paradan tasarruf etmek
Bu motivasyonlara yer vermeniz halinde karşı tarafın içgüdülerini tetikleyerek satışa yönlendirebilirsiniz! Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse; mümkün olduğunca animasyon senaryosu içerisinde hedef kitlenize bu olası kazançlardan hangisini vaadediyorsanız mutlaka değinin. Değinin ki, daha siz satış teklifini sunmadan müşterinin duyguları bu işi onaylasın. “Tamam ya ben alacağım bunu!” desin.
Duyguların kararından sonra gerisi zaten duyguların mantık çizgisine yakınlaşıp uzaklaştırılmasından ibarettir 🙂
Özetle bu tarz bir animasyon senaryosu yazarsanız, hemen hemen tüm işlerinizde müşterilerinizin beğenisini kazanabilir ve onları video animasyon yaptırmadaki amaçlarına ulaştırabilirsiniz. Bundan daha iyi ve daha farklı tarzda bir senaryo da yazabilirsiniz elbette. Ancak bu tüyoları özellikle yeni başlayan arkadaşlar için efektif-makul-kaliteli bir animasyon senaryosu yazabilmek açısından gösteriyorum.
Unutmayın! Her zaman daha iyisi vardır.
Daha farklı ve kreatif tarzlara da projelerimizde ve Pratik 2D Video Animasyon eğitimimizde değindik. Detaylı Vyond eğitimimizde değinmiştik.
Eğer sizler de ihtiyacınıza en uygun stratejiler belirlenerek yazılmış size özel bir senaryo ve video animasyonla marka bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ücretsiz video animasyon eğitimimize de bu linkten ulaşabilirsiniz.