- 8 ay ago
- 6Minutes
- 1537Words
- 178Views
Prodüksiyon, üretim anlamına gelen “production” kelimesinden dilimize geçmiştir. Sinema ve televizyon ile yakınsanız, bu terimle sık sık karşılaşmanız muhtemeldir. Bu terim, tam olarak sinema, televizyon ve gösteri yapımı için kullanılır. Günümüzde medya organlarında gerçekleştirilen birçok iş için, çok sık gördüğümüz bir terimdir.
İçeriğimizde “Prodüksiyon nedir?” sorusunun cevabıyla alakalı ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz. Aynı zamanda önce yapım şirketlerini inceleyeceğiz. Öyleyse, prodüksiyonun ne olduğunu daha ayrıntılı bir şekilde açıklayarak başlayalım.
Prodüksiyon; sinema filmi, gösteri yapımı gibi belirli içerikler için kullanılan bir kelimedir. Türkçede daha çok “yapım” olarak karşımıza çıkar. Dilimize daha sonradan geçen bu sözcük, üretim anlamına da geliyor. Yani, bir sanat üretimi için prodüksiyon üretiminin yapılması ve tamamlamasında çalışan ekibi temsil ediyor.
Genel olarak prodüksiyon şirketlerinin hizmet sektöründe var olan diğer şirketlere benzediğini söyleyebiliriz. Şirketle yıllık sözleşmeler imzalanır ve filmin fotoğraf çekiminin tüm ihtiyaçları karşılanır. Çoğu zaman bu ihtiyaçlar, reklam ve tanıtım amacıyla gerçekleştirilir.
Eskiye baktığımız zaman bu alanda çok fazla şirket kurulduğunu söyleyebiliriz. Disney, Lucas Film, Sony gibi bilindik isimler, bu şirketlere örnek olarak gösterilebilir. Kaliteli şirketlerin kurulabilmesi içinse kaliteli bir ekip ve sağlam teknolojik ekipmanlara sahip olunması gerekir. Kamera, fotoğraf makinesi ve daha pek çok stüdyo aracı, eksiksiz biçimde sağlanmalıdır.
İçindekiler
Toggleİlk Yapım Şirketleri Ne Zaman Kuruldu?
Sinemanın ilk senelerinde ve kamera icat edildiğinde prodüksiyon şirketleriyle stüdyo neredeyse aynı anlamda kullanılıyordu. Hala daha “studios” kelimesiyle bu terimin kullanıldığını görmek mümkündür. Bunun temel nedeni, ilk zamanlarda film çekmenin çok maliyetli olması ve sadece belirli bir kısım tarafından gerçekleşmesinden kaynaklanıyordu.
1878 senesinde çekilen iki film, ilk yapımlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu filmler, Horse In Motion ve Arrivel Of A Train’dir. Zaman içinde sinema filmi biraz daha gelişmiş ve sesli filmler de üretilmeye başlanmıştı. 1912 senesinde Thomas Edison tarafından bir şirket kuruldu. Bu şirket, ilk sesli filmin üretilmesini sağladı. Ardından Hollywood ile gelişerek daha farklı yapımlar ortaya çıktı.
Sinema ve radyodan sonra gelişen teknoloji, prodüksiyon kelimesinin anlamının değişmesine neden oldu. İlk sesli filmle başlayan değişim, ilerleyen zamanda radyo ve televizyon programları, animasyonlar ile daha fazla gelişti. Bu durum, eskiye nazaran yapım denildiğinde akla gelen kavramın daha karmaşık bir hale gelmesine neden oldu.
İlerleyen zamanda farklı kanallarla birlikte çeşitli yapım şirketleri de ortaya çıktı. Müzik yapım şirketleri ve video prodüksiyon gibi şirketler yaygınlaştı. Artık medyanın en önemli unsurlarından biri haline gelmişti. Son dönemlerde daha çok canlı yayın yapım şirketlerinin yaygınlaştığı biliniyor. Aynı zamanda birçok kişi aldıkları kamera, mikrofon gibi araçlarla küçük çaplı bir yapım şirketi kurabiliyor. Ticari ve hobi amaçlı olarak da kullanılmaya devam ediyor.
Müzik Prodüksiyon Şirketleri ve Youtube
Medya sektörünün gelişmesiyle birlikte reklam ve pazarlama ne kadar değiştiyse müzik zevkimiz ve dinleme alışkanlıklarımız da değişti. Bu durum müzik prodüksiyon şirketlerinin değişmesine neden oldu. 1980 yılında ve daha sonrasında müzik televizyon kanalları yaygınlaştı. Böylece müzik yapım şirketlerinin sayısı da artmaya başladı.
Video-kliplerin yaygınlaşmaya başlaması, müzik yapım şirketlerinin sayıca artmasında bir diğer önemli etkendir. MTV ve VH1 gibi müzik kanalları önceden sadece müzik yayınları yapıyordu. Ancak yaşanan gelişmeyle birlikte farklı bir yönde çalışmalarını sürdürdüler. Artık sadece müzik parçaları değil aynı zamanda video yapım şirketleri tarafından kliplerin olduğu parçaları yayınlamaya başladılar.
Günümüzde çok fazla kullanılan YouTube’da müzik yapımları ve daha fazlası gerçekleştiriliyor. Gelişen teknoloji, büyük müzik yapım şirketleriyle adeta yarışmanızı sağlıyor. Bunu, kendi stüdyo ortamını kurarak gerçekleştirmeniz mümkündür. Kaliteli kamera, mikrofon, fotoğraf makinesi ile YouTube müzik videoları hazırlayabilirsiniz. Teknolojinin bu imkanı artık büyüleyici bir nitelik taşıyor.
Prodüksiyon Şirketi Nasıl Kurulur?
Daha önce günümüzde de birçok yapım şirketinin olduğunu ve çoğunun “stüdyo” kelimesini kullandığını söylemiştik. Artık bilgisayarı etkili bir biçimde kullanabilen, video ve ses cihazlarına hakim olan hemen herkes, kendi prodüksiyon şirketi için ilk adımı atabilir. Ancak başarılı bir yapım şirketi kurabilmek için biraz daha profesyonel olmak gerekiyor.
İyi prodüksiyon şirketi kurmak için özel kişilere ve kitlelerin ihtiyacına hitap etmelisiniz. Tamamen bununla da iş bitmiyor. Aynı zamanda profesyonel ve kaliteli stüdyo araçlarına ihtiyacınız var. Stüdyo, iyi bir fotoğraf makinesi, kamera, mikrofon ve daha birçok teknolojik ekipmanı da almalısınız. Planlarınızı doğru bir şekilde ilerletmeniz halinde siz de kendi yapım şirketinizi kurma şansı yakalayabilirsiniz. Böylece YouTube, Netflix gibi mecralarda çekimlerinizi milyonlarca insana göstermeniz de mümkün!
Şirketinizin yasal statüsüne karar vererek doğru bir pazarlama ağı ve ekiple başarılı bir yapım şirketi sistemi kurabilirsiniz. Özellikle günümüz koşullarının getirdiği dijital ortam sayesinde televizyona ulaşmaya da ihtiyacınız yok. Yapımlarınızı sadece online platformlar üzerinden bile milyonlarca insana duyurabilir ve geleceğe atacağınız adımlarla daha fazla ilerleyebilirsiniz.
Prodüksiyon Şirketleri Ne İş Yapar?
Birçok açıdan prodüksiyon şirketlerinin hizmet veren diğer şirketlere benzediğinden bahsetmiştik. Projeleri için çeşitli anlaşmalar yaparak ortaya bir ürün çıkartırlar ve örneğin, bir film için imaj, web hizmeti, fotoğraf gibi gereksinimleri karşılarlar. Özellikle film ve animasyon video yapımıyla alakalı birçok alanda faaliyet gösterebilirler. Bunları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
- Belgesel Çekimi
- Kısa Metraj Film
- Uzun Metraj Film
- Tanıtım Filmi
- Reklam Filmi
- Dizi Çekimi
- Müzik Klibi
- Animasyon Videolar
Bir yapım şirketi yukarıdaki hizmet alanlarından farklı alanlarda da çalışabilir. Şimdi gelin bunlara daha ayrıntılı şekilde bakalım.
Belgesel Çekimi
Belgesel çekimi için prodüksiyon şirketleri ile çalışılabilir. Genel olarak belgeseller, izleyiciye bilgi vermek için çekilir. Tarih, önemli kişiler, doğa olayları, hayvanlar alemi gibi konular örnek verilebilir. Çekimden önce titiz bir araştırma yapılır. Senaryo hazırlanır ve çekim için gerekli teçhizat kurulur.
Kısa Metraj Film
Prodüksiyon şirketleri, kısa metrajlı filmler için görev alabilir. Genellikle 40 dakikadan daha az süresi olan filmlerdir. Anlatılmak istenen kısa ve öz bir şekilde verilir. Bu aşamada yapım şirketleri, film çekimindeki ihtiyaçları karşılar.
Uzun Metraj Film
Sinemada izlediğimiz filmlerin uzun metrajlı olduğunu söylemeliyiz. Bu filmler, en az 40 dakikadır ve yetişkinleri hedef alanlar 210 dakikaya kadar çıkabilir. Yapım şirketleri, uzun metrajlı filmler için de çalışma yürütebiliyorlar.
Tanıtım Filmi ve Tanıtım Animasyonları
Bir kurumun, şirketin tanıtılması amacıyla hazırlanan filmleridir. Genellikle 2 dakika kadar sürer. Açık ve net bir şekilde kullanıcıya bilgi verilir. Yapım şirketleri, tanıtım filmleri için görev üstlenebilir.
Reklam Filmi ve Reklam Animasyonları
Ürün veya hizmetin tanıtılması için yapılan filmlere, reklam filmi denir. Dikkat çekici ve satın almaya teşvik edicidir. Film boyunca etkileyici görüntüler kullanılır. 15-30 saniye gibi kısa süren filmlerdir. Prodüksiyon şirketleri, reklam filmlerinde çalışmalarını yapabilir.
Dizi Çekimi
Televizyonda olduğu gibi dijital platformda diziler çekiliyor. Diziler milyonlarca kişiye ulaşabilir. Yapım şirketleri de istedikleri alanda bu çekimleri gerçekleştirebilir.
Müzik Klibi
1980’lerden bu yana müzik-video hala önemli bir yerdedir. Prodüksiyon şirketleri arasında müzik klibi için çalışanları görmek günümüzde hala mümkündür.
Sıkça Sorulan Sorular
Prodüksiyon Nedir?
Video, dizi, film gibi unsurların üretilmesini sağlayan ekiplere prodüksiyon denir. Çekim aşamasında tüm gereksinimleri karşılar.
Video Prodüksiyon Nedir?
Video yapım süreçlerinin tamamına video prodüksiyon ismi verilir.
Video Ajansı Nedir?
Sadece video projeleri üzerine yoğunlaşan ajanslara denir. Hizmet açısından trendleri takip ederek sürekli yenilenmek suretiyle farklı türde videolar üretirler.