- 8 ay ago
- 3Minutes
- 883Words
- 170Views
Reklam senaryosu, reklam metinlerinin kurgulanarak çekimden ya da animasyon video oluşturulmadan bir önceki evrede hazırlanmış halidir. Senaryonun yazılmasının ardından çekim ve animasyon işlemleri başlar. Oldukça önemli bir konu olan senaryo ile ilgili tüm detayları, sizler için içeriğimizde anlattık.
“Reklam senaryosu nedir?” sorusuna şu bilgiler dahilinde cevap verilebilir: Reklam filmlerindeki ve reklam animasyonlarındaki senaryolarının amacı, müşteriye ürün tanıtımı yapmak ve izleyen kişiyi alıma ikna etmektir.
Reklam senaryosu içerisinde yer alan bazı unsurlar çok önemlidir. Bu unsurlar sayesinde çekim ve animasyon süreci kısa zamanda tamamlanır. Senaryo içerisinde yer alan, çekimi ve animasyonu kolaylaştıran ve süresini azaltan bu unsurlar, şu şekildedir:
- Mekan
- Karakter
- Çekime ve Animasyona Dair Bilgiler
- Animasyon
Bu unsurlara yer verilerek profesyonel işlerin ortaya çıkması sağlanır ve istenilen sonuç için çalışmalar yapılır.
İçindekiler
ToggleReklam Senaryosu Nasıl Yazılır?
Reklam senaryosu yazarken son derece dikkatli ve detaycı olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce senaryoyu yazmadan önce kafanızda olay örgüsünü ve karakterleri oturtmuş olmalısınız. Belirlenmesi gereken her şey tamamlandığında, yazım aşamasına başlayabilirsiniz.
Öncelikle öykü, daha sonra mekan, zaman ve karakterler belirlenir. Karakterler mekana ve olay örgüsüne sindirilerek yazılır. Senaryo yazımı esnasında hizmet edilen amaçtan kopulmaması gerekir. Tüm bunlar dikkate alınırken de reklam filmleri samimi olmalı ve hedef kitleye hitap etmelidir.
Reklam senaryosunda merak ve ilgi baştan sona hep ön planda tutulmak zorundadır. Aksi taktirde izleyici sıkılır ve reklam filmi ya da reklam animasyonu amacına ulaşamaz. Senaryonun temelinde ilgi çekici, kişiler üzerinde etkiler bırakan hikayeler yatar. İzleyicinin dikkatini çeken, son raddeye kadar merak etkisini sürdüren reklam filmleri ilk etapta başarılı kabul edilir. “Reklam senaryosu nasıl yazılır?’’ sorusunun ayrıntılı cevabını da aşağıdaki başlıklarda detaylıca anlattık.
Reklam Senaryosu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Reklam senaryosunda başarılı olmak adına bazı metotlar kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi yaratıcılıktır. Yaratıcılık metodu, hayal kurabilmek ve bu hayali gerçeğe uyarlayabilmektir. Aynı zamanda inandırıcı da olması gerekir.
Diğer yandan senaristin hayal gücünün geniş olması izleyiciyi etkisi altına alır. Bu etki sayesinde izleyicinin gerçek ve hayal algısı birbirine karışır. İzleyicinin zihni güçsüz düşer. Bu güçsüz düşme esnasında inandırıcılık devreye girer. Zihin en savunmasız anında yakalanır ve reklamın sunduklarına inandırılır.
Kimler Senaryo Yazabilir?
Hayal dünyası gelişmiş olan ve kalemi kuvvetli olan herkes reklam senaryosu yazabilir. İşletmeyi iyi tanıyan senaristler reklamların hedef kitlesini de iyi tanırlar. Bu sebeple hedef kitleye hitap edecek sihirli yöntemleri bilirler.
Hayal dünyası araştırmayla ve kitap okumayla geliştirilir. Kalemi kuvvetlendirmekse yazmaktan geçer. Bir kişi ne kadar çok yazarsa, kalemi o kadar çok güçlenir. Bu sebeple ‘’Kimler senaryo yazabilir?’’ sorusuna ‘’İsteyen ve bu konuda gereken eğitimi alan herkes yazabilir.’’ şeklinde bir cevap verilebilir.
İyi Bir Reklam Filminin Özellikleri
İyi bir reklam filmini diğer reklam filmlerinden ayıran bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özelliklerin ne olduğunu bilen reklam senaristleri, başarılı reklam filmleri senaryolarını ortaya çıkarırlar. İyi bir reklam filminin başlıca özellikleri şunlardır:
- Senaryo Kalitesi: Senaryosu sağlam olan bir reklam filmi insanların bilinçaltına hitap eder. Bu sebeple senaryoların hayal gücü geniş kalemi kuvvetli kişiler tarafından yazılması gerekmektedir.
- Samimiyet: Senaryo ve çekim açıları ile verilen samimiyet alıcıları içine çeker ve kendisine bilinçaltında sağlam bir yer hazırlar.
- Arz Talep Oluşturma: İyi bir reklam filmi kişileri önce herhangi bir ihtiyaçlarının olduğuna inandırır. Daha sonra da bu ihtiyaçları kendilerinin giderebileceğini öne sürer.
- İkna: izleyicileri bu ihtiyacı giderecek en iyi markanın kendileri olduğuna inandırır.
- Hedef Kitleye Uyum: Alıcı kitleyi iyi tanır ve sevdikleri şeyi bilir. Bu sebeple alıcı kitlenin anladığı dilleri kullanır bu duruma uygun metotlar takip eder.
Siz de çekmek ya da yazmak istediğiniz reklam filmlerinde bu unsurlara dikkat edebilir ve kaliteli filmlerin ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Hedef kitleyi ekrana kilitleyen reklam filmleri için doğru ve etkili senaryoların gücünü kullanın!