- 8 ay ago
- 6Minutes
- 1854Words
- 170Views
Animasyon veya film çekim planı için storyboard evresi oldukça gerekli bir çalışmadır. İster kısa metraj ister uzun metraj olsun tüm animasyonlar ve filmler için bu çalışmanın yapılması gerekir. Özellikle önemli sahnelerin hayata geçirilmeden önce hareketsiz görseller aracılığıyla anlatılması tekniği sayesinde bu çalışma ön plana çıkmaktadır. Büyük beğenilerle takip edilen tüm yapımların öncesinde storyboard aşamasının kullanıldığını unutmayın. İşte biz de bu detaydan yola çıkarak içeriğimizde, bu konuya dair bilmeniz gereken her detayı anlattık.
Çekim öncesinde grafik haritaların ortaya çıkarılması noktasında da bu yöntemden destek alınır. Filmlerin özellikle önemli sahnelerinin çekilebilmesi için detaylara bu görseller sayesinde erişilir. Verimli bir planlama oluşturulmasıyla, çekim esnasında bu planı hayata geçirmek yeterli olacaktır.
Görsel taslak veya görsel harita olarak tanımlanabilecek bu teknik; plan ve ön prodüksiyon aşamasının olmazsa olmazıdır. Storyboard uygulaması hem elle çizilebilir hem de çeşitli programlar aracılığıyla tamamlanabilir. Çalışmanın tamamlanması ile birlikte ortaya çıkacak plan, çekimi yapılacak içeriklerin çizgi roman hali gibi görünmektedir.
Film çekilebilmesi için ilk olarak bir fikre ihtiyaç vardır. Bu fikrin hikaye ile buluşmasıyla birlikte senaryo aşamasına geçilir. Senaryonun tamamlanmasından sonra film çekimi süreçleri başlar. Son aşamadan önce herhangi bir görsellik bulunmaz. Gerekli çalışmalar yapılmadan başlanan işler, olumsuz sonuçlara yol açabileceği için mutlak suretle storyboard çalışması yapılmalıdır.
Çekim işlemlerine başlanmadan çok önce, planlama bölümünde sahneler için görseller eşliğinde çalışmalar yürütülür. Birden fazla veya tek kare halinde hareketsiz görseller ortaya çıkarılır. Böylece film çekimi esnasında görsellerin hareketli görüntülere dönüştürülme tekniklerinin planlaması yapılmış olur. Storyboard sayesinde çekim sırasında yapılması gerekenler tam anlamıyla planlanabilmektedir.
İçindekiler
ToggleStoryboard Neden Önemlidir?
Kelimeler ile oluşturulan senaryo metinleri olan storyline evresinin ve diğer hazırlıkların görsel hale getirilmesinin ilk adımı storyboard çalışmasıdır. Bu teknik sayesinde planlamanın doğru bir biçimde tamamlanması ile film çekim işleri fazlasıyla kolaylaşır ve daha doğru uygulanabilir. Planın iyi bir seviyeye sahip olmasıyla, video içeriğindeki açıları doğru oluşturmak amacıyla kameraların hangi noktalara yerleştirilebileceği dahi planlanabilir.
Filmin senaryosu hakkında hiçbir fikri olmayan bir kişi, bu çalışmaları gördüğü anda belirli fikirlere ulaşabilir. Yapılacak kapsamlı planlama çalışması ile sahnelerin içerisinde bulunması gereken ufak detaylar bile net şekilde ayarlanabilmektedir.
Başlanan animasyon veya film çekimlerinde, muhtemel hatalar maddiyat ve zaman açısından kayıplara yol açar. Çizimler için taslak hazırlanması ise bu kayıpların önüne geçer. Bir diğer avantajı ise sonradan yapılabilecek hataların daha önce ortaya çıkarılarak kolay bir şekilde halledilmesini sağlamasıdır.
Storyboard çalışmalarında sahne içindeki ana noktalar işaretlenir. Her sahne için ayrı ayrı çizim yapılmış olsa bile karmaşıklığa yol açmaz. Temel olarak çekimlerin bir şemadan takip edilmesine zemin hazırlar. Oldukça büyük prodüksiyonlu işlerde üretim şemasında belirli bir düzen oluşturur. Görsel taslak ile herkesin yapacağı işlerin kapsamı ve detayları hazırlanır.
Storyboard Türleri
Videoların farklı türleri olduğu gibi, farklı türlerde storyboard’lar da vardır. Oluşturacağınız storyboard’un, yapmakta olduğunuz videoya ve yaratıcı sürece kimlerin dahil olduğuna bağlı olarak değişecektir.
Geleneksel Storyboard
Kavramsal kurşun kalem eskizlerinin bir dizisini içerir. Yazar, yapımcı ve yöneticinin çekim veya animasyona başlamadan önce fikirlerini görselleştirmelerine yardımcı olur. Elle çizilmiş storyboard’lar, hızlı ve maliyeti düşük değişiklikler yapılmasını sağladığı için TV ve film endüstrisinde hala yaygın olarak kullanılır.
Küçük Resim Storyboard
Küçük bir ekip ya da hatta tek bir kişi tarafından kullanılır. Metin gerekmez ve çizimler özellikle detaylı olmak zorunda değildir.
Dijital Storyboard
Animasyonlu videolar için mükemmeldir çünkü final videoda gösterilecek kesin grafikleri kullanabilirsiniz. Bu, herkesin nihai ürünün nasıl görüneceğine bir bakış atmasını sağlar. Wyzowl’da dijital storyboard’ları kullanıyoruz çünkü grafiklerimiz müşterilerimiz için özel olarak yapılıyor, bu nedenle animasyona başlamadan önce bunların doğru olduğundan emin olmak önemli.
Storyboard Nasıl Hazırlanır?
“Storyboard nasıl yapılır?” sorusuna yanıt verdiğimize göre hazırlama aşamasına dair bilgiler vermeye başlayabiliriz. Çalışmanın oluşturulabilmesi ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak sahneleme listesi belirlenmelidir.
- Listenin oluşturulması sonrasında çizimler başlamalıdır.
- Çizimlerin içerisine detaylar eklenmelidir.
- Ekstra alınacak notlar ile içerikler zenginleştirilmelidir.
Tüm aşamalar titizlikle yürütüldüğünde son derece başarılı çalışmalar ortaya çıkacaktır.
Çekim listesinin belirlenmesiyle birlikte çekilecek sahnelere dair düzen oluşturulmaya başlanır. Dikkat edilmesi gereken kısım, hikâyenin görsel olarak anlatılma biçimine doğru karar verilmesidir. İçerikleri izleyecek kişilerin görecekleri bölümler, sahne kameralarının durma açılarına göre şekillendirilmelidir. Sahne içerisinde bulunacak detaylar ve karakterlerin nasıl duracakları ve ne yapacakları belirlenerek bir liste oluşturulmalıdır.
Oluşturulan plan dahilinde çizim sürecine geçilmelidir. Teorik anlamda çekim planı ile birlikte detayların belirlenmesiyle, kağıt ve kalemle çizime başlanmalıdır. Bu çizimleri yapmak için ekstra bir yetenek veya program gerekmemektedir. Esas olan planlamaya uygun olarak haritalamaya başlamaktır. Öncelik olarak fazlasıyla basit çizgiler kullanılarak eskiz yönetmiyle bir taslak oluşturulabilir.
Profesyonel anlamda storyboard çalışması için çizerlerden destek alınması gerekebilir. Fikirlerin çizim planına dökülmesiyle birlikte unutulmaması gereken bir konu da vardır: Taslak üzerindeki görseller, hareketli hale getirilecektir. Bu yüzden her kare için ayrı ayrı detay çizilmesine gerek yoktur. Örnek olarak oyuncunun edeceği yön için minik bir ok çizilebilir.
Sahne içerisinde kırılması gereken bir eşya olacaksa bu yuvarlak içine alınabilir. Aynı şekilde sahneye dahil olacak biri olması da yine çizgiler ile belirtilebilir. Bu şekilde küçük detay çizgiler sayesinde oluşacak hareketsel durumları belirtmek mümkündür.
Gerçekleştirilecek storyboard çalışması basit görünüyor olsa da görsel plan konusunda son derece önemlidir. Gerek çekim gerek animasyon planlamasının bu yöntemle yapılması, projeye ciddi anlamda yarar sağlar. Bu yüzden çizilen çalışma üzerine notlar alınmalıdır. Çizimin alt kısmında ise sahne anlatılmalıdır. Önceki veya sonraki sahnelerden yapılacak alıntılar ile çizime anlam katılmalıdır.
Çizim yollarının tamamlanmasıyla birlikte sahnenin, senaryo okuması yapmamış kişilere dahi en yalın haliyle anlatılması sağlanmaktadır.
2D Animasyonlarda Storyboard Nasıl Oluşturulur?
2D animasyonlarda storyboard çalışması için profesyonel yardım almanız gerekecektir. Çalışmaların başlaması için ilk etapta doğru ekiplerle iletişim kurmanız yeterlidir. Sonrasında çalışmalar genel hatlarıyla şu şekilde tamamlanır:
- Ön prodüksiyon işlemleri ile 2D animasyon video işlemleri başlatılır. Öncelikle senaryo oluşturulur. Renkler ve karakterlerin belirlenmesiyle işlemlere devam edilir. Görselleşme süreci hakkında bilgiler paylaşılır.
- Prodüksiyon aşamasında hazırlığı yapılan tüm malzemeler bir araya getirilir. Karakterler ve renklerin nasıl kullanılacağına karar verilir. Bu işlem sonucunda storyboard çalışması ortaya çıkarılır.
- Son olarak post prodüksiyon bölümü ile son düzenleme ve uygulama şekilleri tamamlanır. Böylelikle animasyonların duyular üzerinde gerçekleştirdiği etkiler görülür. Hazırlanan çalışmanın bitmiş hali alıcılara teslim edilir.
Tüm storyboard ve 2D animasyon çalışmaları için uzmanların desteğini almanız önem taşımaktadır. Doğru ve etkili adımlar atarak başarılı sonuçlar almanız kaçınılmaz olacaktır.
Kreatif storyboard oluşturmak için 5 ipucu
- Mükemmeliyetçilik Hedeflemeyin: Storyboard’unuz nihai ürün değildir, bu yüzden her ayrıntı üzerine fazla düşünmeyin. Her karakter göz kırptığında yeni bir eskiz oluşturmanıza gerek yok, sadece ekranın ana eylemlerini vurgulamanız yeterli. Detaylı storyboard’lar hızla gereksiz ayrıntılara dönüşebilir – bu karmaşık ve katmanlı görsellik için yer olmayabilir.
- Storyboard Karelerinizi Numaralandırın: Storyboard’lar, geri kalan üretim ekibi için haritalar ve haritalar okunması kolay olmalıdır (kaybolmak istemiyorsanız!). Her storyboard karesine numara vererek, storyboard’unuzu takip etmesi kolaylaşır ve kayıt veya animasyona başlamadan önce bitmiş video hikayesinin tutarlı olmasını sağlarsınız.
- Hayal Gücünüzü Kullanın: Storyboard süreci, takımınızdaki herkesin senaryonuzun görsel temsilini göreceği ilk zamandır. Bu nedenle, storyboard oluştururken senaryoyu incelemek ve hikayeyi görsel olarak en yaratıcı şekilde nasıl betimleyeceğinizi düşünmek önemli. Görsel akışı dikkate almayı unutmayın. En iyi videolar, sahnelerin birinden diğerine geçişlerle doludur, bu nedenle kamera hareketi gibi uygun olan yerlerde düşünmeyi unutmayın.
- Geribildirim Toplayın: Video kaydına veya animasyonuna başlamadan önce storyboard’unuzun tüm paydaşlar tarafından görülmesi gerekiyor. Aksi takdirde, kolayca önlenebilecek bazı pahalı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Tüm ekibinizden geri bildirim
Eğer siz de harika fikirlerle hayata geçirilmiş bir storyboard ve 2D animasyon tanıtım filmi istiyorsanız hemen aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçin!