- 8 ay ago
- 3Minutes
- 879Words
- 146Views
Günümüzde birçok insan, gelir sağlamak veya tamamen hobi amacıyla vlog çekmeye başladı. Üstelik bu videolar içerisinde influencer gibi ürün tanıtımlarına yer verilmesi ve para kazanılması da mümkündür. Diğer yandan sadece günlük hayatta olan biteni kayıt altına alarak bir vlogger olunmaz.
Bu karmaşaya son vermek için biz de genel hatlarıyla çeşitli gezileri, günlük aktiviteleri konu edinen bu videoları, sizler için detaylı olarak anlattık. “Vlog nedir?” sorusuna yanıt verirken çekim detayları ve vlogger olma adımlarına kadar tüm detayları da ele almaya çalıştık.
İçindekiler
ToggleVlogger Ne Demek?
Vlog çeken ve çeşitli sosyal ağlarda paylaşımını yapan kişilere, vlogger adı verilir. Vloggerlar, günlük yaşamlarından belirli kesitler sunarak videolar hazırlar. Sadece YouTube’ta paylaşım yapmaz, Instagram’a veya farklı sosyal medya platformlarına da içerik üretirler.
Vloggerlar pek çok konuda video içeriği yapabilir:
- Makyaj,
- Moda,
- Tanıtım,
- Yemek,
- Temizlik,
- Gezi,
- Oyun,
- Teknoloji,
- Eğlence ya da günlük hayat gibi konular bunlar arasındadır.
Blog yazarlığının yeni medyaya uyarlanmış hali olan vloglar, hemen hemen her konuda çekilebilir.
Nasıl Vlogger Olunur?
Vlogger olmak için öncelikle bu işi gerçek anlamda istemek ve kararlı olmak gerekiyor. Eğer gerçekten bu işte başarılı olmak istiyorsanız, hangi konuda çekim yapacağınızı belirlemelisiniz. Bunların ardından kamera ya da telefondan video çekmeyi, çekilen videoların düzenleme ve paylaşma işlemini yapmayı öğrenmelisiniz. Aynı zamanda bu işi çeşitli ajanslar aracılığıyla da yapabilir ya da bireysel pazarlama yoluna gidebilirsiniz.
Vlog Nasıl Çekilir?
Öncelikle vlog çekmek isteyen kişiler, çekime başlamadan önce isteğe bağlı olarak belli bir plan yapabilir. Senaryo notları, hikaye akışı gibi ayrıntılar, bu plana dahil edilebilir. Nitekim çekimin bir plan halinde ilerlemesi, öngörülemeyen problemlerin meydana gelmesini engelleyecektir.
Planın ardından çekim öncesinde, video kamera ya da telefon çekim ayarları yapılmalıdır. Görüntüyü netleme, açı değiştirme, renk, ses ve ışık ayarlaması dikkate alınması gereken ayrıntılardır.
Vlog çekimi esnasında plana uygun hareket ederseniz, hiçbir adımı atlamamış olacaksınız. Bu noktada tekrarlı çekim almayı ciddi bir şekilde düşünebilirsiniz. Öyle ki, sorun yaşanması halinde yedek çekimler kullanılabilir.
Çekimin ardından video düzenleme programları kullanılmalıdır. Daha akıcı bir video elde etmek için edit programlarından yararlanmak büyük fayda sağlayacaktır. Vloglar, bütün halde çekilebileceği gibi parça parça da çekilebilir. Video düzenleme işleminde bu videolar, senaryoya ve akışa uygun olarak birbiriyle eklenebilir. Plan dahilinde uygun yerlerde videoya ses, müzik ve görsel gibi içerikler eklenebilir.
Vlog Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Benzersiz bir vlog çekimini hedefleyen ve bu alanda başarılı olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken birçok detay bulunuyor. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Videolarda sıkıcı olmamak, aynı şeyleri tekrarlamamak önemlidir.
- Bunların dışında süreyi gerekmedikçe uzun tutmamak gerekmektedir. Çünkü belli süre sonra izleyiciler sıkılabilir.
- Vlog çekerken estetik açılar, güzel ve net görüntüler yakalamaya dikkat edilmelidir.
- Çekilen videoların kesitleri, video düzenleme programlarıyla düzenlenirken özenli olmak önemlidir.
- Çekim yapacağınız ortamın uygunluğuna dikkat edilmelidir.
- Kamerayı çok fazla hareket ettirmemek izleyicilerin hoşuna gitmediğinden bu duruma dikkat edilmelidir. Yardımcı aksesuarlardan yararlanılabilir ya da buna uygun optimize edilmiş kameralar tercih edilebilir.
- Ses, renk ve ışık ayarlamalarını iyi yapmalı, gösterilmek istenen olaylar veya ürünler net ve anlaşılır bir şekilde videoda yer almalıdır.
- Gelişime açık olmak, trendleri takip etmek ve bunları yaparken eleştiri ve yorumlara açık olunması gerekmektedir.
Vlog çekmek sabır ve özveri isteyen bir iştir. İyi ve ünlü bir vlogger olmak için planlı çalışmak ve istikrarlı olmak basamak atlatabilir. Gereken zaman ve emek yatırımıyla hedeflenen başarıyı sağlamak hiç de zor değildir.